Veum Ballklubb

Historien

År 1

Sent i september 2021 begynte tanken om å starte egen klubb. Det startet mest som en vits med et fnugg av seriøsitet, som utviklet seg videre. Lite visste de to sekstenåringene Noah Daniel Owen og Filip Lier Hansen at ett år senere feiret de ett års dagen til klubben sin.

Veum Ballklubb ble stiftet 07.11.2021 – på stiftelsesmøte var, i tillegg til de to grunnleggerne, Arber Kacaniku, Hans Petter Eilertsen Gluppe, Jacob Eriksen, Linus Roberg, Marius Jensen, Mikkel Hurrød-Nilsen, Olai Hildonen og Sivert Nygaard-Monsen.

Det første året til klubben var innholdsrikt, med oppstart, nedlegging og oppstart for fullt igjen. Kort tid etter stiftelsesmøte og første trening, ble klubben kontaktet av  Skogstrand IL Fotball. Etter et par møter mellom partene, ble det landet en avtale som gjorde at Veum Ballklubb ble en del av Skogstrand IL. Her trodde nok de fleste at historien om Veum BK skulle ende, men i mars 2022 tok historien en dramatisk vending, lagets kontaktperson var ferdig i Skogstrand, og vilkårene som var avtalt ble ikke fulgt opp av de gjenværende i Skogstrand IL. Veum BK var nå usikre på hva som skulle gjøres. Skulle man bli, eller skulle man gi Veum Ballklubb en ny og real sjanse?

Sommeren 2022 ble en hektisk periode, Veum Ballklubb ble igjen etablert, sponsorer skaffet og midler fra ulike stiftelser søkt. Få hadde trua og man kunne lese flere kommentarer på både Twitter, Facebook og i Fredriksstad Blad at man ikke forstod poenget med å etablere en ny klubb og ikke minst at dette aldri kom til å gå, syttenåringer kan vel ikke drive en bærekraftig fotballklubb.

Videre denne sommeren ble det flere treninger, og ikke minst ble arbeidet med et seniorlag startet. Første utgaven av Veumdagen gikk også av stabelen, samt at en gjeng reiste til Seljord for å skaffe klubben ekstremt viktige midler, uten den innsatsen til gutta som var tilgjengelig hadde ikke det som skjedde videre vært mulig.

Oktober 2022 gikk førsteutgaven av Veum Cup av stabelen. Helgen 14. til 16. oktober var det duket for fotballfest på Merkurbanen i Fredrikstad. 18 lag fra Østfold, Akershus og Oslo tok turen til det som for bare seks måneder siden var utenkelig. Cupen ble en suksess hvor Rygge (G14), Skedsmo (G15) og Loka (G16) stakk av med seieren.

Se fullt cupresultat her.

Helt til slutt i vårt første år spilte seniorlaget treningskamp borte mot Berg-B i Halden. Kampen gikk av stabelen 3. november klokken 20.00. Resultatet gikk ikke helt vår vei (og endte 7-1 til Berg B, målscorer for Veum BK var Pål-Anders Antonsen), men likevel en historisk begivenhet i et ellers ganske innholdsrikt år.

År 2

Veum Ballklubb fyller i dag, 7. november, to år. Med det oppsummerer vi vårt andre år som klubb. Dere kan lese over om klubbens første år og om hvordan oppstarten var i korte trekk. Vi vil holde oss i korte trekk om hva som har skjedd siden 7. november 2022 fram til dags dato.

Seniorlag

Vi avsluttet historien om vårt første år som klubb 3. november 2022, hvor seniorlaget spilte sin første kamp noensinne. Etter det ble det en tøff deltakelse på den tradisjonsrike romjulscupen, men viktigst av alt – et seniorlag var opprettet.

Som de fleste kanskje har sett, har det vært en tøff sesong, men det har hele tiden vært en målsetning om å ta steg hele veien, noe dette laget har gjort. Det hele kulminerte med en historisk 3-1 seier over Aremark på merkurbanen 30. september. Marius Jakobsen (som også ble lagets toppscorer denne sesongen med åtte mål) satt to baller i nettet, mens Omar Pezic satt ett.

Etter kampen kunne daglig leder Andreas Vik Haugen avsløre at det var kun detaljer unna at seniorlaget ble trukket i mars – dette var det han skrev:

Så kom endelig dagen. Det historiske poenget kom endelig til Veum. Ikke bare ett, vi fikk full uttelling i kampen mot Aremark.

Jeg skal ikke skrive noe kampreferat, jeg (Daglig Leder) ønsket heller å ytre en stor takk til alle rundt senior. Jeg kommer ikke til å nevne navn, men dere vet hvem dere er.

Det alle har fått med seg er at dette er Veums første sesong i seriespill, og at vi har fått juling, men sakte men sikkert tatt steg i riktig retning. Det folk glemmer er hvor lang tid det tar å bygge en klubb og ikke minst et helt nytt lag med mennesker som ikke kjenner hverandre.

Det ingen vet, utenom noen få, er at uker før seriestart hadde vi seriøse samtaler om å trekke seniorlaget før sesongen. Vi valgt å kjøre på og ha trua, noe som har vist seg å være en riktig avgjørelse.

Derfor er disse tre poengene mye mer enn kun tre poeng. Det ligger en så ekstrem hard og tung jobb bak, både i og rundt laget. Så fra bunn av mitt blå/hvite hjerte (ikke smurfeland om noen tror det) TAKK TIL ALLE INVOLVERTE. #Veumtilsjette  

Vi ønsker også å takke Aremark og alle som tok turen for å se kampen, det ble en fin ramme rundt kampen – dog det ble fyrt opp noen bluss. Dette er ikke etter vårt initiativ, men vi hadde en mistanke om at det kom til å skje, derfor hadde vi koordinert med NFF Østfold, Brannvesenet og Politiet.


Junior
Juniorlaget var allerede en stor og aktiv gruppe og har denne sesongen fått enda flere spillere. Resultatmessig har sesongen svingt noe, men alt i alt er det en god gjennomført sesong. Sesongens høydepunkt på banen var nok bortekampen mot sølvvinner Spydeberg hvor Veum-gutta stakk av med en 4-1 seier, etter hat-trick av Mihir Karia og ett straffemål av klubbens toppscorer (med 10 mål) Tobias Ludwig Jelstad.

Utenfor banen er det sosiale en stor faktor, noe som har resultert i et stort tilfang av spillere. Laget dro også til Sandarcupen, der de vant mot A-sluttspillfinalist Åssiden i gruppespillet, men røk ut i B-sluttspillet.

I Veum Cup stilte de med 2 lag, der begge røk ut i gruppespillet. Men de kan ta med seg et uavgjort med 9 mann mot 1. divisjonslaget Drafn og et uavgjort mot interkretslaget Strømsgodset.

Seriespill
Sesongen 2023 var sesongen vi endelig fikk se Veum Ballklubb i seriespill. Juniorlaget spilte i breddeserien, mens vårt seniorlag spilte i 7. div. Vi håpet før sesongen å kunne arrangere våre hjemmekamper på Veumbanen, men endte til slutt med å spille alle på Merkurbanen.

Veum Cup 2023
Veum Cup går av stabelen to ganger i året – vår for de yngste og høst for de eldste.

Helgene 24. til 26. og 31. mars til 2. april var det de yngste guttene og jentene (7-12) sin tur til å spille Veum Cup. Hele 118 lag tok turen på de to helgene, og vi kunne ikke hatt flere lag pga. banekapasitet.

Helgene 20. til 22. og 27. til 29. oktober tok 40 lag (maks kapasitet på en bane) i alderen G13 til G19 fra Oslo, Buskerud, Akershus og Østfold turen til vår cup. Dette ble en fin opplevelse for alle involverte og vi har fått en samlet evaluering på 4,3 av 5 i skrivende stund. Vi gratulerer Lisleby G13 og G14 – Ekholt G15 – Sarpsborg FK G16 og Strømsgodset G19 med hver sin seier og pokal.

Alt i alt er gjennomføringen av Veum Cup 2023 en suksess.

Bærekraftfokuset
Når klubben ble etablert, ønsket vi å vise at vi setter bærekraft i fokus – dette arbeidet har selvfølgelig pågått i 2023, og under følger en «statusrapport» på dette fokuset.

Vi valgte mål; 1. Utrydde fattigdom, 3. God helse og livskvalitet, 10. Mindre ulikhet og 11. Bærekraftige byer og lokalsamfunn.

Disse Bærekraftsmålene er valgt av ulike grunner, men alle gjenspeiles i våre verdier Fellesskap – Glede – Inkludering og vår visjon «Samhold og glede for Ambjørnrød». Visjonen er vedtatt endret på ekstraordinært årsmøte 26. juni 2023. Grunnen til at vi ønsker å endre visjonen vår er at vi føler den er for snever og ikke favner alle våre medlemmer og alt klubben står og arbeider for.

Glede og samhold for Ambjørnrød er fremdeles viktig i vårt arbeid, da dette er lokalsamfunnet klubben er lokalisert i. Dette gjenspeiler seg i bærekraftmålet 11. bærekraftige byer og lokalsamfunn. Vi ønsker en visjon som faner bredere og er enda mer ambisiøs enn den vi har.

Når dette er sagt, er alle Bærekraftsmålene viktig for oss og vi kunne lett valgt å fokusere på enda flere. Grunnen til at det kun er valgt fire er at vi da har tid til å jobbe med dem på en grundig og ordentlig måte. Når vi i 2025 skal oppsummere arbeidet i perioden vil de fire nåværende målene alltid være med videre, selv om vi velger og ha hovedfokus på andre i en senere periode.

VeumBK-Senior